Nedávno jsem zašel na večeři do restaurace se slibným názvem Ztráty a nálezy. Dát si něco přiměřeně lehkého znamenalo zapečený lilek. Tak mi zachutnal, že jsem se jím nechal inspirovat. Ze zkušenosti vím, že kdybyste vedle sebe postavili vzor a pokrm připravený později po paměti a podle fantazie, bude to nebe a dudy. Neříkám to proto, že by byl tenhle recept horší. Mám na mysli, že je takzvaně „na motivy“, určitě je jiný . Ti, co ochutnali a neměli možnost srovnání, si však pochvalovali.

Lilek s ostatní zeleninou dáme do pekáče nebo do zapékacích misek

Slaný balkánský sýr spolu s tymiánem dá pokrmu výraznou chuť, kterou ještě podtrhnou papriky a rajčata. Nevegetariáni můžou směs vylepšit ještě naprudko orestovanými kuřecími kousky, fantazii se meze nekladou…

Zeleninová směs připravená na zapékání

Počet porcí: 6 | Čas přípravy: 1 h. | Čas pečení: asi 0,5 h.

Suroviny:

  • 1 větší lilek
  • 400 g brambor
  • 5 paprik (bílé maďarské nebo kapie, protože jsou voňavější)
  • 3-4 rajčata
  • 2 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • 200 g balkánského sýra nebo fety
  • 100 g eidamu
  • černé olivy
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • tymián

Postup:

  1. Lilek nakrájejte na kostky asi 2 cm velké, osolte a nechte v misce „vypotit“
  2. Brambory oloupejte,asi 10 minut předvařte a pokrájejte na kostky asi 2 cm velké, pak šup s nimi do pekáče
  3. Mrkve pokrájejte na kostky asi 2 cm velké a krátce je osmažte na troše olivového oleje a přidejte je k bramborám
  4. Papriky pokrájejte na čtverečky asi 2 cm velké a přidejte je do pekáčku
  5. Rajčata pokrájejte na asi 2cm kousky a přidejte ke směsi
  6. Lilek osušte a krátce jej osmažte v pánvi, ve které jste připravovali mrkev a přidejte k ostatním kouskům
  7. Česnek pokrájejte na plátky, cibuli na osminky, nebo ještě na menší kostky a všechno to přimíchejte k již připraveným kouskům
  8. Přidejte černé olivy bez pecek pokrájené na kousky
  9. Směs zeleniny osolte, opepřete, přidejte tymián, případně kořenící směs na tzatziki a všechno řádně promíchejte. Pak ji rovnoměrně rozprostřete do pekáče s kapkou olivového oleje, nebo ji rozdělte na porce do malých zapékacích misek vytřených olivovým olejem.
  10. Balkán nebo fetu nastrouhejte, přidejte k ní nastrouhaný eidam a tymián, promíchejte a posypte rovnoměrně připravenou zeleninu.
  11. Pekáč nebo misky vložte do předehřáté trouby a zapékejte, až zelenina změkne

Gastronomický zážitek můžete ještě umocnit sklenkou bílého vína. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.