Měkoučká vepřová kýta v jemně pikantní omáčce s nezaměnitelnou chutí doplněná pečenými mrkvičkami.

Pomalu pečená vepřová kýta na pivu

Počet porcí: 4 | Čas přípravy: 0,5 h. | Čas pečení: asi 4 h.

Suroviny:

  • 0,8 kg vepřové kýty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g slaniny pokrájené na drobno
  • 2 cibule
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku rozetřené
  • 0,5 l černého piva
  • 250 ml passaty (nebo přiměřeně menší množství zahuštěného rajského protlaku)
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • sůl, pepř
  • 1 svazek karotky

Postup:

Dejte ohřívat troubu na 160 °C. Maso ze všech stran důkladně osolte a opepřete. V hrnci, který můžete použít i v troubě, rozpalte olej a maso v něm ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Pak ho z hrnce vyjměte a na oleji opečte slaninu. Přidejte česnek a cibuli nakrájenou na proužky po délce, papričku a nechte opékat asi tři minuty. Pak dejte maso zpět do hrnce, zalijte je pivem a přidejte passatu, 1 dcl vody, cukr, bobkový list, rozmarýn a promíchejte a směs přiveďte k varu.

Jakmile se obsah hrnce začne vařit, hrnec přiklopte a vložte do trouby. Pečte 3 hodiny a během této doby maso dvakrát obraťte. Pak do hrnce přidejte mrkve rozkrájené po délce a ještě hodinu pečte, hrnec můžete již odkrýt. Po dopečení hrnec znovu přikryjte a nechte maso ještě čtvrt hodiny „vydechnout“.

Podávejte s rýží.

Pomalu pečená vepřová kýta na pivu

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.