Červená čočka pochází z Turecka a je oblíbená pro svou dobrou stravitelnost a krátkou dobu vaření. Vyzkoušejte mírně či více pikantní čočkovou polévku s netradiční vůní římského kmínu a koriandru…

Pikantní polévka z červené čočky

Počet porcí: 4 | Čas přípravy: 0,5 h

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2-4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 chilli paprička (nebo mleté chilli)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1,2 l zeleninového vývaru
  • 250 g červené čočky

Osobně mám raději méně česnekovou, tak u českého česneku zůstávám u dvou stroužků. Opatrní buďte i s chilli – když přidáte pár proužků bude polévka jen lehce pikantní, pro slabší povahy by polévka s celou chilli papričkou nemusela být k jídlu. Hodně záleží na tom, jak pálivé a jak velké papričky použijete. Používám jalapeños naložené s česnekem v oleji a do celé polévky stačí tak tři řezy.

Postup:

V polévkovém hrnci rozehřejte olej, vsypte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nechte zesklovatět. Potom přideje římský kmín, koriandr a na jemné proužky pokrájené chilli papričky a na mírnějším plameni krátce osmahněte.

Směs poprašte hladkou moukou, umíchejte světlou jíšku (v případě potřeby přikápněte olej) a pak vše zalijte vlažným zeleninovým vývarem.

Polévku dobře promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte propláchnutou čočku a vařte, dokud nebude čočka měkká, což by mělo být 15-20 minut. Podle potřeby můžete polévku dolévat ještě trochou vývaru.

Nakonec dochuťte solí a citrónovou šťávou. Ozdobte čerstvou petrželkou nebo čerstvým koriandrem.

Podávat můžete s čerstvou bagetou.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.