Červená čočka pochází z Turecka a je oblíbená pro svou dobrou stravitelnost a krátkou dobu vaření. Vyzkoušejte mírně či více pikantní čočkovou polévku s netradiční vůní římského kmínu a koriandru…
Počet porcí: 4 | Čas přípravy: 0,5 h
Suroviny:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2-4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 chilli paprička (nebo mleté chilli)
- 1 lžíce hladké mouky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- 250 g červené čočky
Osobně mám raději méně česnekovou, tak u českého česneku zůstávám u dvou stroužků. Opatrní buďte i s chilli – když přidáte pár proužků bude polévka jen lehce pikantní, pro slabší povahy by polévka s celou chilli papričkou nemusela být k jídlu. Hodně záleží na tom, jak pálivé a jak velké papričky použijete. Používám jalapeños naložené s česnekem v oleji a do celé polévky stačí tak tři řezy.
Postup:
V polévkovém hrnci rozehřejte olej, vsypte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nechte zesklovatět. Potom přideje římský kmín, koriandr a na jemné proužky pokrájené chilli papričky a na mírnějším plameni krátce osmahněte.
Směs poprašte hladkou moukou, umíchejte světlou jíšku (v případě potřeby přikápněte olej) a pak vše zalijte vlažným zeleninovým vývarem.
Polévku dobře promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte propláchnutou čočku a vařte, dokud nebude čočka měkká, což by mělo být 15-20 minut. Podle potřeby můžete polévku dolévat ještě trochou vývaru.
Nakonec dochuťte solí a citrónovou šťávou. Ozdobte čerstvou petrželkou nebo čerstvým koriandrem.
Podávat můžete s čerstvou bagetou.