Bezové květy jsou lahůdka, a navíc – sezónní záležitost. Když to nestihnete ještě letos, budete si muset počkat zase celý rok, než v půlce května bezy zase vykvetou! Dělávala je babička, ale pak už jsem o nich od nikoho neslyšel. Dneska jsem je připravil – a byly výtečné.
Ingredience jsem nevážil, tak zapojte trochu odvahu, chuť a fantazii. Těstíčko klidně použijte jiné, máte-li nějaké osvědčené, určitě bude také skvělé.
Bezové květy obsahují množství pylu, takže tuhle pochoutku určitě vynechte, jste-li alergici.
Suroviny:
- Květy černého bezu (celá okvětí)
- hladká mouka
- 2 vajíčka
- trochu mléka
- bílé víno, nebo trochu vinného octa
- sůl nebo kořenící směs (vegeta, podravka apod.)
- pepř, sladká paprika
Postup:
Do mouky přidejte vejce, bílé víno nebo ocet, opepřete, přidejte papriku, trochu vody, promíchejte, kápněte mléko a opatrně přidávajte vodu, aby vám vzniklo řídké těstíčko, o něco hustší než těsto na palačinky. Dosolte (solí nebo vegetou) podle chuti.
V těstíčku namáčejte bezové květy a klaďte je na pánev do rozpáleného oleje. Trčící stopky ostříhejte nůžkami hned nad těstíčkem, abyste mohli placičky otočit a osmažit z druhé strany.