Bezové květy jsou lahůdka, a navíc – sezónní záležitost. Když to nestihnete ještě letos, budete si muset počkat zase celý rok, než v půlce května bezy zase vykvetou! Dělávala je babička, ale pak už jsem o nich od nikoho neslyšel. Dneska jsem je připravil – a byly výtečné.

Květy černého bezu v těstíčku

Ingredience jsem nevážil, tak zapojte trochu odvahu, chuť a fantazii. Těstíčko klidně použijte jiné, máte-li nějaké osvědčené, určitě bude také skvělé.

Bezové květy obsahují množství pylu, takže tuhle pochoutku určitě vynechte, jste-li alergici.

Suroviny:

  • Květy černého bezu (celá okvětí)
  • hladká mouka
  • 2 vajíčka
  • trochu mléka
  • bílé víno, nebo trochu vinného octa
  • sůl nebo kořenící směs (vegeta, podravka apod.)
  • pepř, sladká paprika

Postup:

Do mouky přidejte vejce, bílé víno nebo ocet, opepřete, přidejte papriku, trochu vody, promíchejte, kápněte mléko a opatrně přidávajte vodu, aby vám vzniklo řídké těstíčko, o něco hustší než těsto na palačinky. Dosolte (solí nebo vegetou) podle chuti.

V těstíčku namáčejte bezové květy a klaďte je na pánev do rozpáleného oleje. Trčící stopky ostříhejte nůžkami hned nad těstíčkem, abyste mohli placičky otočit a osmažit z druhé strany.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.