Připravte si výborné domácí rohlíčky nebo houstičky. Budou tak chutné a křupavé, že vám přijde nemožné sníst jen jeden nebo dva.
Počet porcí: 12 ks | Čas přípravy: celkem 2,5–3 h
Suroviny:
- 480 g mouky
- 100 ml vody
- 400 ml vlažného mléka
- 4 lžičky cukru
- 1 kostka droždí
- sůl do těsta + hrubozrnná sůl na posypání
- kmín, sezamové semínko nebo mák na posypání
Máte-li rádi klasické rohlíky, použijte hladkou pšeničnou mouku. Výborné rohlíky budou ze špaldové mouky, té světlejší, typ 630. Můžete použít žitnou tmavou chlebovou mouku a upéct dalamánky. Máte-li rádi tmavší pečivo, experimentujte a vyzkoušejte různý poměr pšeničné a žitné či špaldové mouky.
Postup:
V míse promíchejte droždí a cukr, zalijte vlažným lékem a zasypte trochou mouky a nechte na teplém místě 15 minut vzejít kvásek. Promíchejte mouku, sůl, kmín (nechcete-li ho drtit mezi zuby, použijte drcený), vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte asi hodinu vykynout.
Pak těsto propracujte, rozdělte na třetiny, z každé udělejte kulatou placku a tu rozkrájejte na čtvrtiny. Vzniklé trojúhelníky (ano, já vím, že geometricky správně jsou to kruhové výseče 🙂 ) zarolujte od nejdelší strany k protilehlému rohu. Můžete také vyválet válečky a uplést pletýnky. Případně uhníst bochánky a na horní straně je naříznout, aby vznikly houstičky.
Rohlíky či houstičky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 20 minut nakynout. Potom je potřete vlažnou osolenou vodou, posypte podle chuti kmínem, hrubou solí, mákem, nebo sezamovým semínkem a pečte v rozehřáté troubě při 220 °C dozlatova.