Připravte si výborné domácí rohlíčky nebo houstičky. Budou tak chutné a křupavé, že vám přijde nemožné sníst jen jeden nebo dva.

Počet porcí: 12 ks | Čas přípravy: celkem 2,5–3 h

Suroviny:

  • 480 g mouky
  • 100 ml vody
  • 400 ml vlažného mléka
  • 4 lžičky cukru
  • 1 kostka droždí
  • sůl do těsta + hrubozrnná sůl na posypání
  • kmín, sezamové semínko nebo mák na posypání

Máte-li rádi klasické rohlíky, použijte hladkou pšeničnou mouku. Výborné rohlíky budou ze špaldové mouky, té světlejší, typ 630. Můžete použít žitnou tmavou chlebovou mouku a upéct dalamánky. Máte-li rádi tmavší pečivo, experimentujte a vyzkoušejte různý poměr pšeničné a žitné či špaldové mouky.

Postup:

V míse promíchejte droždí a cukr, zalijte vlažným lékem a zasypte trochou mouky a nechte na teplém místě 15 minut vzejít kvásek. Promíchejte mouku, sůl, kmín (nechcete-li ho drtit mezi zuby, použijte drcený), vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které necháte asi hodinu vykynout.

Pak těsto propracujte, rozdělte na třetiny, z každé udělejte kulatou placku a tu rozkrájejte na čtvrtiny. Vzniklé trojúhelníky (ano, já vím, že geometricky správně jsou to kruhové výseče 🙂 ) zarolujte od nejdelší strany k protilehlému rohu. Můžete také vyválet válečky a uplést pletýnky. Případně uhníst bochánky a na horní straně je naříznout, aby vznikly houstičky.

uválený rohlík

Rohlíky či houstičky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 20 minut nakynout. Potom je potřete vlažnou osolenou vodou, posypte podle chuti kmínem, hrubou solí, mákem, nebo sezamovým semínkem a pečte v rozehřáté troubě při 220 °C dozlatova.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.